dimarts, 1 de desembre del 2009

Activitats Pre-Tema 3

1.-Assenyala el tema del text i digues quin tipus de títol presenta. Quina visió del món et sembla que té l’autor?

Presenta un títol que no reflecteix directament el tema. L'autor té una visió del ´món curiosa, ja ques es pessimista realista i imaginativa a la vegada . Diu que entre la gloria i la vanagloria no hi ha res.

2.-Busca informació sobre el mite de Jonàs i la balena i exposa’l breument.

Jonas anant a profetitzae Nínive, durant la travessa pel mar van tenir una gran tempesta en la ja que els tripulants del vaixell es pensavent que tot aixo de la tempesta era culpa seva el van tirar al mar aixi que lse'l va empassar una ballena i aquesta el va vomitar a una platja on va seguir les ordres de Déu.

3.- Llegeix aquesta ressenya sobre el llibre a què pertany el conte i digues, de manera raonada, si s’adiu amb el relat que has llegit:

Contrasta d'una manera crua les vanalitats i grandeses de la gent.

4.- Indica el gènere i la tipologia textual del text.

Narratiu

5.-Assenyala el tipus de progressió del tema que segueix el text

Progressió de tema constant.
Un mateix tema genera una progressió de temes diferents

6.- Determina els elements narratius del conte.
  • Estructura: Enric Sanui fa submarinisme, és empassat per un hidroavió, però Enric creu que l’ha empassat una balena. Al final se'n dona conté de la realitat.
  • Temps: Actualment.
  • Espai: Al mar
  • Personatges: Enric Sanui i la ballena


7.- Digues quin tipus de narrador hi ha en el text.

Narrador omniscient


8.-Explica de manera breu la història que es relata


Enric Sanui és empassat per un hidroavió mentre fa submarinisme, però aquest es pensa erròniament que ha set empassat per una balena


9.- Explica l’evolució dels fets externs (allò que passa) i l’evolució dels sentiments del protagonista (allò que sent, desitja i pensa) al llarg del relat.

Enric Sanui fa submarinisme mentre pensa en el seu propi fracàs a la vida. Pensa en quan era jove que tenia grans fites marcades, però que a la fi ha acabat en una trista companyia d’assegurances.


Aquest nota que es xuclat per un monstre estrany que interpreta que és una balena. De repent la seva vida dóna un gir: S’imagina la fama a que el portaria si aconseguia sortir de la balena pel forat anal amb les amígdales del cetaci. Una satisfacció personal recorre dins seu.


Tot s’acaba ensorrant quan és expulsat a un bosc en flames per la suposada balena que acaba sent un hidroavió. De sobte se sent ridícul caient sobre el foc vestit d’home granota, l’oficinista submarinista.


10.- Fes una descripció completa del protagonista. Quins trets essencials en destacaries?

  • Es sent fracassat
  • No li troba el sentit a la vida
  • no ha aconseguit les metes
  • Espera una oportunitat

11.- Explica el sentit del títol. Quin sentit tenen el cel i l’infern?


És una antítesi que a la vegada compara la idea de glòria i de fracàs que se’ns mostra al text. Es com la frase de la gloria i la vanagloria.

12.- Localitza el joc de paraules que apareix al final del text i digues quin valor té.

La milmilionesima de segon vol dir que es infim el temps que costa passar de la vida perfecta a una vida penosa i mediocre.

13.- Fes el resum del text.


Enric Sanui el qual està pensant sobre les grans metes que tenia quan era jove mentres fa submarinisme .

De cop i volta és xuclat per un monstre estrany que interpreta que és una balena però en realitat es un hidroavió.

De sobte es sent ridicul d'haver pensat que era una balena el que l'havia xuclat i que es podia fer famos gracies a que sera curios veure a algu surtint de les amigdales de la ballena.

Al final es expulsat sobre un mar de flames.

14.-Fes una valoració crítica de la visió del món que l’autor transmet en el text.


L'autor en el text intenta dir que sempre ens hem d'aixecar per molt que caiguem, que tenim d'intentar aprofitar al maxim les oportunitats i saber que tant les bones coses si no les cuides com les coses dolentes si fas tot el posible per canviarles són efimeres.

Ens intenta dir que res no es per sempre si no volem , si ens esforçem segur que aconseguim canviar el que no volem o continuar el que volem.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada